sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Hääpaikkamme Rosalan viikinkikylä, isot suositukset!

Aloitetaas vähitellen purkamaan upeita häitämme eri paketeiksi. Kerron ensimmäisenä juhlapaikastamme eli Rosalan viikinkikylästä, joka oli meille varsinainen must have juhlapaikka. Kaikki kuvat ovat hääkuvaajamme Sami Ukkosen ottamia.



Viikinkikeskus sijaitsee saaristossa, noin tunti Salosta etelään plus puoli tuntia lautalla. Saarelle kulkee ilmainen autolautta Kasnäsin satamasta. Häiden kannalta olennainen tieto on, että lautalla ei pääse enää takaisin mantereelle ilta-aikaan. Tällöin yöpyminen on järjestettävä saaressa, käytännössä läheisessä mökkikylässä, omissa asuntoautoissa tms tai viikinkikylässä. Meillä tämä ei tuottanut vieraille ongelmia, vaan kaikille löytyi sopiva majoitusmuoto. Viikinkikylässä yöpyminen tarkoittaa juhlapaikalle jäämistä joko itse juhlatilaan eli päällikön halliin, tai sen yhteydessä oleviin kolmeen huoneeseen. Itse päätimme heti kättelyssä, että jäämme viikinkipäällikön huoneeseen, ja aika iso osa häävieraista jäi paikalle kanssamme. Tämä oli kiva ratkaisu siinä mielessä, että saimme vielä aamupalalla muistella porukalla illan tapahtumia, ja saimme lisäkäsiä paikan raivausurakkaan. Kukin vieras maksoi majoittumisen meille, ja me hoidimme maksut eteenpäin yhdellä laskulla juhlapaikalle. Yöpyjille hintaan kuului myös sauna, ja meidän häidemme aamusaunassa taisi käydä jopa yksi henkilö...

Päällikön halli, jossa juhlat järjestetään, on iso keskiaikainen viikinkikestien pitopaikka. Siellä on syöty ja juotu aikanaan kolme vuorokautta putkeen, ja nukuttu välillä hallin sivustoilla sijaitsevissa sängyissä. Nämä verhoilla muusta tilasta erotetut sängyt saivat yöpyviltä vierailtamme innokkaan vastaanoton. Häiden näkökulmasta tila on mielestäni erityisen optimaalinen, sillä siellä on noin kymmenen hengen pöytiä riittävästi hieman omia juhliamme isompiinkin kekkereihin. Miinuksena voitaisiin mainita lattia, joka on muhkuraista kiveä, kuten tuohon aikaan tapana varmasti oli. Varoittelimme kyllä vieraitamme piikkikorkojen laittamisesta. Halli on hämärä, joten toimme itse sinne lisävalaistusta vieraiden pöytiin sekä yhden pöydän ulosviennillä saadulle tanssilattialle. Tilassa on myös erikseen vessat miehille ja naisille, ja tilan perällä baaripöytä aikakauteen sopivine tuoppeineen.



Viikinkikylä on itsessään nähtävyys, josta vieraamme olivat vaikuttuneita! Siellä on eri rakennuksissa näyttelyitä viikinkiajasta, ja periaatteessa ihan jo kylässä oleminen vie ihan eri aikakaudelle. Vihkiminen oli mahdollista suorittaa sekä pienessä kappelissa kylän sisällä, että auditorio-tilassa museon päärakennuksessa. Itse valitsimme kappelin, johon ei olisi kyllä meidän n. 35hlön istuvien vieraiden lisäksi olisi enempää mahtunutkaan. Kappeliin on hankala kulku, eivätkä esimerkiksi omat isovanhempamme olisi varmaan päässeet sinne lainkaan.

Viikinkikylän juhlapakettiin sai valita ruuat kolmesta eri menuusta, ja omia muutoksia oli mahdollista tehdä. Muokkasimme isointa menua hieman niukemmaksi, ja hinta asettui onneksi meille sopivaksi. Muuten olisimme joutuneet etsimään uuden juhlapaikan! Ruokailu muodosti yksittäisestä vieraasta maksettavan kokonaishinnan, joka sisälsi tilan, henkilökunnan, museon sisäänpääsyn ja ruuan alkumaljoineen. Myös kakut oli mahdollista saada paikan päältä, mutta päädyimme tuomaan kakut ja jälkkärit itse, paikan hoitaessa kahvit ja teet. Jälkikäteen ajateltuna olisin jättänyt myös kakut heidän hoidettavakseen, sen verran näppärästi kaikki hoitui viikinkikylän porukan kanssa. Ruoka oli aivan erityisen hyvää, ja etenkin villisika tuntui saavan kehuja useammasta eri suusta. Myös saaren oma saaristolaisleipä sai monilta kiitosta. Ruokailu hoidettiin aikakaudelle uskollisesti päreiltä, lusikalla ja veitsellä nauttien.



Koska viikinkikylä on anniskelualuetta, niin sinne ei saa tuoda omia juomia. Ratkaisimme asian tarjoamalla avoimen baarin taktiikalla halvimmat juomat eli perus oluet, siiderit ja lonkerot. Kaikki muut juomat jäivät vieraiden itsensä maksettavaksi, eikä tästä tuntunut tulevan ongelmaa kellekään. Halusimme jatkaa illalla juhlia vain omalla porukalla, ja henkilökunnan poistumisen jälkeen juomia haettiin itsepalveluperiaatteella. Ne laskutettiin meiltä könttänä muiden kulujen kanssa. Alkoholista muodostui luonnollisesti suhteellisen iso lasku maksettavaksi, mutta näin hienon paikan ja muuten maltilliseksi jäävien kulujen kanssa tämä oli silti kestettävä maksuerä. Toisaalta eipähän tarvinnut itse roudata juomia lootatolkulla.


Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen juhlapaikkavalintaamme! Kaikki sujui tosi kivasti, ja vieraat kehuivat paikkaa oikein olan takaa. Päällikön hallin koristelu oli erityisen helppoa etenkin näin syksyllä, sillä se ei hirveästi mitään vaatinut komeudessaan. Päädyimmekin käyttämään melko pitkälti luonnonmateriaaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti