keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Paljonko häät maksavat?

Olen suunnitellut tämän tekstin kirjoittamista heti hääsuunnittelun aloittamisesta asti. Suunnitteluvaiheessa monella ei ole pienintäkään hajua siitä, paljonko häät todellisuudessa ehkä voisivat maksaa. Ulkomaisista hääohjelmista saa todella vääristynyttä kuvaa menoerien suuruusluokista, mutta sentään kotimainen Neljät häät on osaltaan valottanut, paljonko kukkaronnyörejä tarvitsee avata minkäkinlaisiin kotimaassa vietettäviin juhliin.

Pidin häiden järjestämisen aikana tarkkaa kirjaa siitä, paljonko käytimme rahaa mihinkin. Jokainen ostos, niin pieni kuin iso, kirjattiin vihkoon. Teimme tämän lähinnä siksi, että minua kiinnosti nähdä lopulta se, oliko oletettu budjettimme realistinen. Emme siis häiden järjestämisessä nojanneet mihinkään tarkkaan budjettiin, vaan teimme alustavasti hyvinkin summittaisen arvion siitä, paljonko mihinkin voisi mennä. Ideologiamme oli tehdä hankintoja vähitellen, jotta pystyisimme ensinnäkin ostamaan halvalla silloin kun oli mahdollista, ja toisaalta minimoida suurten kertalaskujen kerryttämistä. Onnistuimme tässä oikein hyvin, ja teimme hyviä löytöjä häihin pitkin suunnitteluaikaa. Viitteenä vielä tosiaan alkuun sen verran, että meidän häämme olivat 40 hengen juhlat. Maksoimme häät kokonaisuudessaan itse ilman lainoja tai säästöjä, kun kerran pystyimme jakamaan kulueriä pitkin matkaa. Kokonaissummasta tuli hieman isompi kuin olin ounastellut, mutta ei merkittävästi.


Kun kulueriksi lasketaan kaikki aina vaatetuksesta majoituksiin, ruokiin, koristeisiin, kukkiin, häämatkaan ja yleensäkin kaikki häihin liittyvä (miinus bensakulut hääpaikalle ja takaisin), niin pääsimme lopulliseen summaan 5507€. Tässä voi olla pientä muutosta suuntaan tai toiseen, jos olen esimerkiksi ostanut samalle kuitille ei-hääkamaa tai unohtanut merkitä vihkoon ei-hääkuitilta jonkun hääostoksen. Erittelen seuraavaksi vähän sitä, mistä tämä kokonaissumma lopulta koostui:

- Suurin menoerä 2701€ tuli yhdistelmästä juhlapaikka, ruokailu, juomat sekä meidän itsemme ja meidän maksamiemme kaason, kuvaajan ym. yöpymisen aamupaloineen. Kokonaislasku juhlapaikalta oli suurempi, mutta vähensimme siitä itse yöpymisensä maksavien vieraiden kustannuserät (vieraat siis maksoivat meille yöpymisensä, jotta juhlapaikka selviäisi yhdellä laskulla). 1520€ oli ruuan osuus, eli yksittäisistä häiden menoeristä suurin. Tähän olimme tietysti varautuneet, ja summa oli meille ok. Ruuassa olisi voinut päästä hieman halvemmalla, mutta paikan ja helppouden takia maksoimme mielellämme ekstraa. Ruoka oli vieläpä ihan törkeän hyvää, ja sai kyllä kiitosta vierailta! Ruokasummaan sisältyivät myös alkumaljat, jotka olivat nekin superhyvänmakuiset. Alkoholitarjoiluun meni kuutisensataa euroa, ja vieraamme ostivat osan juomista itse. Meidän piikkiin sai ns. hanajuomat, eli ne halvimmat. Summa pysyi yllättävän maltillisena, olimme miettineet yli tonnia. Luulen, että reilu määrä ohjelmaa aiheutti sen, että vierailla oli muutakin tekemistä kuin vetää viinaa tylsyyteensä. Koska hääpaikkamme oli käytännössä museo, niin maksoimme juhlapaikan kokonaissummaan sisältyviä pääsymaksuja 312€ edestä.

- Meidän vaatetuksemme, korut, kengät ja muut maksoivat yhteensä 599,5€. Mukaan on laskettu kaikki kynsilakasta huntuun, kakkoskenkiin, alusasuihin ja bestmanien kravaatteihin asti. Tilasin asusteet melkein poikkeuksetta Kiinasta, ja hääpukuni oli käytetty. Tässä kategoriassa on eniten kamaa, mille tulee käyttöä jatkossani häiden jälkeen: kengät, mieheni puku, kakkosmekko jne tulevat olemaan jatkossa eri juhlissa päällä. Eli varsinaisia häiden kulueriä vaiko ei?

- Häämatka Kreikkaan merenrantahotelliin sisältäen vuokra-auton, kahdelta 900€. Meillä ei ollut varaa mihinkään hurjaan luksusmatkaan, mutta hotelli rannalla pienessä hotellissa oli ihan riittävä ylellisyys. Periaatteessa en haluaisi laskea reissua normaalista kulutuksestamme poikkeavaksi "hää"menoeräksi, sillä käymme matkoilla muutenkin, eikä tämä hinnaltaan eroa juuri normaaleista reissuistamme. Olisimme menneet talven mittaan jonnekin lämpimään joka tapauksessa.

- Sormukset 329€. Tähän kategoriaan lasketaan vain vihkisormukset, ei kihloja. Ostin omani melkein vuoden ennen häitä, ja sain silloisena ostoskeskuksen työntekijänä tuntuvan henkilökunta-alen normaalin alehinnan päälle. Mieheni sormus oli halpa, sillä hän ei halunnut kultaa. Oman sormukseni hintaan sisältyy myös pieni muutostyö, jolla se saatiin sopimaan kihlani vierelle.

- Kukat 52€. Kukkakauppatyöntekijänä sain ostettua kukkia henkilökunta-alella nipuittain, ja osan sain työkaverini puutarhasta. Tein sidonnat itse ja vaikka meillä oli melko reilusti kukkia, niin hinta jäi näistä syistä todella pieneksi. Hain myös osan vihreistä itse metsästä ja äitini pihasta. Kukkia meillä oli minun kimpussani, pääseppeleessäni, heittokimpussa sekä pöydissä. Tein myös vihkikappeliin kranssin pihlajasta, ja meillä oli juhlapaikan ulkopuolella maitotonkissa pihlajanoksia.


- Kakut 80€. Tämä sisälsi kaksi suklaamoussekakkua, yhteensä 50 hengelle laskettuna. Kakut koristeltiin itse, ja koristeisiin upposi custom made -kakkukoristeen kera 22-25€ (en ole aivan varma tarkasta summasta, sillä karkkikoristeita ostettiin yhdessä ruokien kanssa). Kakkujen kanssa kävi sellainen läheltäpiti-tilanne, että mennessämme leipomoon ei meidän tilaustamme löytynytkään mistään. Olin ollut leipomoon yhteydessä pariin kertaan jo reilusti ennen häitä, ja sain tilaukselle vahvistuksen ja kaikki. Heillä oli tullut virtuaalisen kalenterinsa kanssa joku häikkä. Onneksi kyseessä olivat simppelit moussekakut, joten leipomon omistaja väänsi ne nopeasti sillä aikaa kun itse kävimme syömässä. Saimme kakuista myös useita kymmeniä euroja alennusta korvauksena tästä. Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä ja saimme älyttömän hyvänmakuiset kakut, mutta mitä jos olisimmekin tilanneet monikerroksiset kermakakut...Vertaillessa kakkujen hintoja kävi ilmi, että leipomoiden välillä on todella isot erot. Alunperin meinasin leipoa kakut itse ja olisin leiponutkin, ellei juhlapaikan ja kodin väli olisi ollut niin iso. Läheltä juhlapaikkaa oli helppo noutaa kakut mukaan. Leivoin kyllä häihin itsekin pitkin hääviikkoa, mutta hieman helpommin kuljetettavia kuin moussekakkuja. Leivontatarvikkeisiin pystyi laskemaan ihan ykköskymppejä euroissa.

Kuva: Sami Ukkonen
Loput menoerät eli kutsukortit, kiitoskortit, koristeet, satunnaiset ruokaostokset, ohjelmien lahjat, hääalbumi, kiitoslahjat sun muut ovat kukin muutamien kymmenien eurojen kategorioita, joihin en tässä uppoa sen tarkemmin. Nämä ovat muutenkin ne osa-alueet häiden suunnittelusta, johon saa uppoamaan omasta budjetista riippuen joko käytännössä ei mitään tai tuhansia euroja. Meillä koristeet tosiaan joko tehtiin itse, tilattiin Kiinasta tai ostettiin Suomessa aleista, joten niihin ei mennyt paljoa rahaa. Myös esimerkiksi karkkibuffetin kipot olivat omia tai lainattuja lasisia purkkeja. Raahasimme kotoa myös mm. poron pääkallon ja juomasarvia, jotka sopivat häidemme teemaan ja paikkaan erityisen hyvin. Häitä järjestellessä kannattaa oikeasti tutkia, että mitä sieltä kotoa/tuttujen kotoa voisi viedä koristeeksi. Tämä on sekä taloudellista, ekologisesti järkevää että parhaimmillaan näyttää todella kivalta ja persoonalliselta. Meillä myös kortit askarreltiin itse ja toimitettiin mahdollisuuksien mukaan kasvotusten muun kyläilyn yhteydessä.

Säästimme lopulta muutamassa sellaisessa osa-alueessa, jotka olimme alunperin laskeneet isoiksi menoeriksi. Hääkuvaajaan on mahdollista upottaa rahaa runsaasti, mutta meidän kuvaajaksemme valikoitui lopulta kaasoni poikaystävä, jolla on alan koulutus. Saimme kuvaamisen häälahjan muodossa, ja kiitokseksi maksoimme kuvaajan ja kaason yöpymisen juhlapaikalla. Myös musiikissa päädyimme pelkkään Spotifyn ja open guitar-ohjelmanumeron voimaan, koska syrjäisestä sijainnista johtuen muusikon palkkaaminen olisi ollut sekä hankalaa että kallista. Alunperin meidän piti saada myös siviilivihkijä hääpaikalle, mutta emme löytäneet halukasta vihkijää noin syrjäiseen paikkaan. Menimme siis varsinaisesti naimisiin maistraatissa virka-aikana, jolloin vihkimiskustannukset olivat nolla euroa (jos bensakuluja ei huomioida eikä tässä tapauksessa edes tarvitse, sillä samalla reissulla hoitui monta häihin liittymätöntä asiaa muutenkin). Myöskään hääautoa emm tarvinneet, sillä hääpaikka sijaitsi alle 200m päässä kappelista...Omat häämme hiemän eri muodossa olisivat siis voineet helposti kustantaa reippaasti yli 7000€. Toisaalta jos muut kustannuserät olisivat nousseet, niin silloin olisimme tinkineet esimerkiksi puoliavoimesta baarista, jonka nyt otimme mukaan vain, koska muut kuluerät pysyivät maltillisina.

Toivottavasti tästä tekstistä oli apua jollekin häitään suunnittelevalle tai muuten häiden hintalapuista kiinnostuneelle! Vaikka häät voivat maksaa paljon, niin kannattaa miettiä ne asiat, mistä itse ei halua tinkiä omissa häissään. Vieraita tuskin kiinnostaa esimerkiksi hääparin omalla logolla painetut servetit tai alkumaljan vuosikertashampanja niin paljon kuin vaikkapa hyvä fiilis, hauska ohjelma tai tunnelmallinen juhlapaikka. Toisaalta suosittelen häiden ammattilaisten hyödyntämistä niissä asioissa, jotka ovat juuri parille itselle tärkeitä. Itse en olisi halunnut ikimaailmassa häitä ilman tuoreita kukkia, tai joutua itse vääntämään kaikkia tarjoiltavia ruokia viikkotolkulla. Jos on koskaan yrittänyt itse järjestää hiemankaan isompia juhlia niin ymmärtää, miksi palvelut maksavat ja miksi häät jo sanana tuo joskus lisää hintaa. Me saimme maksamallamme summalla juuri sellaiset häät kuin halusimme (olosuhteet huomioon ottaen), ja olemme erittäin tyytyväisiä käyttämiimme palveluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti