perjantai 16. helmikuuta 2018

Kallaa kaikkialle: hääkukkapohdintaa

Tajusin, etten ole vielä ehtinyt pohdiskella sen kummemmin blogissa asti häihimme tulevia kukkia! Vaikka kukat ovat olleet yksi selkeimmistä alueista häiden suunnittelussa heti alusta asti. Ehkä juuri siksi aihe on jäänyt.


Hääkukat olivat ehkä se ensimmäinen asia, mistä vuosia sitten lähdin unelmieni häitä rakentamaan jo ihan ajatusten tasolla, ennen tulevan mieheni tapaamista tai kosintaa. Huomasin ihastuneeni erityisesti oranssiin kallaan ja sen myötä syksyisiin kimppuihin, ja tätä teemaa halusin ehdottomasti omiin häihini. Luonnollisesti syyshäät olivat silloin ainoat kyseeseen tulevat. Voisi kliseisesti sanoa, että siitä se ajatus sitten lähti. Onnekseni tapasin miehen, jonka lempiväri on oranssi. Ei ole tarvinnut käydä vaikeita keskusteluita siitä, sopivatko omat ideani hänen ideoihinsa :)


Koska osaan itse sidonnan, niin luonnollisesti haluan tehdä häidemme kukitukset itse. Kukat tulevat olemaan minulle erittäin tärkeä osa juhlaa. Mitä pidemmälle olen kukkia pohtinut, sitä vähemmän meille tullaan hankkimaan kukkia kukkakaupasta tms. Nurinkurista? Päinvastoin. Koristeidemme mentyä ajatustasolla yhä luonnollisempaan suuntaan, saavat kukatkin olla luonnollisia. Meille ei näillä näkymin tule pöytiin kukkakoristeita, vaan männyn oksia makaamaan pitkin pöytää. Juhlapaikan ulkopuolelle tai muuallekin saatan hankkia muutaman oranssin ison pallokrysanteemin, koska tykkään niistä ja ne sopivat syyshäihin. Lisäksi ne voi jatkokäyttää omassa pihassa.


Varsinaisista kukituksista meille tulee vain morsiuskimppu, heittokimppu, sulhasen ja bestmanien vieheet sekä minulle seppele. Näissä toistuvana teemana on siis oranssi kalla sekä eukalyptus. Viikinkiaikaan kuuluu tietysti luonnollisuus, joten kukituksissa pysytään rennoissa tunnelmissa. Hurjana tekona olen nyt hankkinut erilaisia siemeniä, joista pyrin kasvattamaan koristuksia häihin: daaliaa ja tummanpunaista auringonkukkaa omaan kimppuuni ja heittokimppuun sekä koristekurpitsoita pöytiin. Jos kasvattelu onnistuu hyvin, niin napsin toki kukkia hieman myös pöytiin asti. Toki heittokimppu koristaa sitten esimerkiksi tarjoilupöytää aina heittoon asti.


Männynoksien lisäksi aion kerätä luonnosta koristeisiin ja kukituksiin varmaan ainakin männynkäpyjä ja jotain marjallista oksaa, ehkä koiranheisiä, lumimarjaa tai orapihlajaa. Myös puolukan varvut saattavat päätyä kimppuun asti. Näissä mennään toki osaltaan vuodenajan mukaan, saa nähdä onko tulossa ihan normaali syksy vai alkaako talvi puskea vauhdilla päälle kuten viime syksynä. Luultavasti kerään hääpaikalle kotoa lähtiessäni mukaan isot niput vähän kaikenlaista, joista sitten väsään fiilispohjalta :)


En halua lyödä kukkiani lukkoon aikaisessa vaiheessa, sillä tiedän saavani aikaan parhaan lopputuloksen improvisoidessani sitten h-hetkessä. Syksy on kuitenkin materiaalien suhteen yllättävän hyvä aika, sillä luonnossa on hyvinkin monenlaista nättiä. Ehkä löydän vielä viimetipassa jotain, mitä haluan ehdottomasti mukaan kimppuuni, mene ja tiedä. Harkintalistalla on vielä myös esimerkiksi mehiruusuke omassa kimpussa, toteutan tai en.


Ajatusleikkinä: jos menisin naimisiin jonain muuna vuodenaikana, niin tämä näkyisi erittäin vahvasti kukissani. Esimerkiksi alkukesän häihin haluaisin syreeniä ja pionia, ja keväällä ehkä jotain sipulikukkaa. Talvella sen sijaan voisin hyödyntää vaikkapa amaryllista, tai muita joulun ajan kukkia. Yleisesti otan syksylle huomattavasti tummemmat ja voimakkaammat värit kuin mitä olisin ottanut muina vuodenaikoina. Mielestäni on kuitenkin aina hyvä idea huomioida vuodenaika kukkien valinnassa, sillä silloin kukat luultavasti ovat parhaimmillaan. Ja luovathan ne sitä juuri meneillään olevan vuodenajan tunnelmaa. Sesonkikukissa on ihanaa juuri niiden vaihtuvuus ja hetkellisyys, enkä tästä(kään) syystä haluaisi omiin hääkukkiini vaikkapa ruusua tai neilikkaa - niitä saa aina, ja ne ovat markettien kukkamyynnin myötä muuttuneet melko arkisiksi kukiksi. Toki ruusu lienee edelleen se hääkukkienkin ykkönen, mutta minulle voimakkaasti vuodenaikoihin eläytyvänä se on vaan niin plääh.

Uskoisin, että tilaan tarvitsemani kukat ja vihreät juhlakukat.fi -sivustolta, sillä heillä kukat toimitetaan postitse. Heillä hinnatkin ovat sen verran halpoja, että en usko saavani kukkia sen halvemmalla mistään. Toki aion kysellä hintoja muualtakin. On hienoa, että kuluttajalle tehdään tämmöisiä erilaisia vaihtoehtoja hankkia häiden kukat. Saahan diy-morsian niitä nykyään ihan marketistakin, ellei ole välttämätöntä saada juuri tietynlaisia kukkia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti