tiistai 12. syyskuuta 2017

Häiden budjetointi

Raha on varmasti eräs suurimpia ikuisuuskysymyksiä, mitä häiden järjestämiseen liittyy. Olen Facebookin Häät 2018 -ryhmässä sekä muissa häihin liittyvissä keskusteluissa törmännyt jatkuvasti hyvinkin erilaisiin mielipiteisiin siitä, mitä häät saisivat maksaa, mistä voi/ei voi säästää ja millaisia hääbudjetteja itse kullakin on. Teen tässä kohtaa paljastuksen: me emme ole määritelleen häillemme mitään varsinaista budjettia.

Kuinka tämä on mahdollista? Normaalilla maalaisjärjellä. Olemme arjessamme tottuneet siihen, että rahaa laitetaan asioihin vain sen verran kuin on varaa, ja säästämme siellä, missä säästö ei tunnu. Toisaalta osaamme myös kuluttaa meille tärkeisiin asioihin, eli emme hanki aina halvinta tai käytä loputtomasti aikaa säästääksemme pienen summan. En näe järkevänä vaikkapa juoksennella viidessä eri ruokakaupassa yhdellä reissulla, koska jossain voi on 10snt halvempaa ja toisaalla maito 7snt - aika ja oma jaksaminenkin ovat resursseja, jotka tulee ottaa huomioon. Häihin olemme varautuneet sillä asenteella, että muutama tonni niihin saa yhteensä kaikkineen mennä. Kunkin kuluerän kohdalla joudumme joka tapauksessa pohtimaan, onko tähän ja tähän MITÄÄN JÄRKEÄ käyttää näin paljon rahaa. Esimerkiksi meidän mielestämme yhden hengen ruokkiminen ei saa missään tapauksessa maksaa lähelle sataa euroa, koska ei hienokaan ruoka ole meistä sen arvoista. Muutamalla kympillä per nassu täytyy tulla vatsan täyteen hyvästä ruuasta. Minä olen taloutemme vihkiytynyt (pun intented) kiinakauppojen suurkäyttäjä, joten tilaamme varmasti monia pieniä häihin liittyviä asioita halpakaupoista. Erilaiset koristeet, sukkanauhat, hunnut sun muut saa sieltä huomattavasti halvemmalla, ja äkkiä säästyy satoja euroja. Lisäksi on paljon miellyttävämpää katsella rauhasssa tuotteet omalta kotisohvalta, kuin juosta pitkin kauppoja hikeentymässä.

Kuvituskuvina halpoja diy-koristeideoita, jotka näyttävät kuitenkin arvokkailta
Toisaalta ne asiat, missä henkilökohtasesti en jousta, ovat esimerkiksi häämatka ja sormuksen materiaali. Tahdon lähteä mahdollisimman pian häiden jälkeen vähän normaalia paremmalle reissulle lämpimään, enkä tyytyisi esimerkiksi kotimaan mökkilomaan. Joidenkin tyyliin tämä sopii ja on varmasti paras mahdollinen vaihtoehto, mutta itse en reissusta tingi. Myös sormuksen tulee minusta olla kunnollista ja kestävää, arvokasta materiaalia. Pidän vähän kummallisena hopeasormusten hankintaa, sillä hopea tummuu ajan saatossa. Pyrin kuitenkin siihen, että pidän samaa sormusta sormessa lopun elämääni, ja pehmeän hopean kohdalla tämä voisi olla melko mahdotonta.

Budjetointi tuntuu olevan monelle oikea sydämen asia. Moni haluaa näyttää, että häät on mahdollista juhlia mahdollisimman halvalla, ja korostaa läheisten kanssa olemisen tärkeyttä. Toiset taas ovat haaveilleet häistä jo pienestä lapsesta asti, eivätkä ole valmis minkään sortin kompromisseihin. Olen kohdannut älyttömän tuntuisia ylilyöntejä molemmissa kategorioissa. Tietysti on aivan eri järjestää vaikkapa maistraattihäät ja kahvittelu 10 ihmiselle kuin näyttävät 200 hengen häät, ja lapsiperheellisen opiskelijan budjetti juhlimiselle on aivan erilainen kuin hyvissä viroissa toimivien keski-ikäisten. Loppupeleissä on turhaa ja typerää tehdä oletuksia toisen ihmisen häistä, saati arvoista, tämän häihin käytettävän rahamäärän perusteella. Lainatakseni suosittua Skam-sarjaa, käymme jokainen omaa taisteluamme josta et voi tietää mitään, joten ole kaikille kiltti. Mielestäni käy hyvin ohjenuoraksi aina, kun tekisi mieli arvostella toisen valintoja elämään tai niinkin pieneen asiaan kuin häihin liittyen :)


Koen, että häiden järjestelyn aloittaminen ajoissa on juuri rahallisestikin kaikista järkevintä. Kun aikaa on runsaasti, ehtii ensinnäkin vertailla rauhassa eri palveluntarjoajien hintoja. Olin aikaisemmin hyvin skeptinen kaikenmaailman hääsivustojen suhteen, mutta toisaalta niistä saa näemmä tosi hyviä vinkkejä eri budjeteille sopivista vaihtoehtoista. Toisaalta ajoissa oleva voi aloittaa häihin liittyvät hankinnat jo aikaisin, jolloin rahaa ei välttämättä tunnu menevän niin runsaasti. Kertarykäisyllä maksettu hääpaikka, ruuat, puvut ja sormukset bändeineen, kuvaajineen, meikkaajinen ja muine tilpehööreineen kirpaisee takuulla itse kunkin lompakolla, mutta pidemmälle aikavälille ripoteltuna summa tuntuu inhimillisemmältä. Itse odottelen parhaimmillani vuodenvaihteen jälkeisiä sormusten alennusmyyntejä, jolloin suunnittelen ostavani oman vihkisormukseni. Hankintoja kannattaa täällä kalliissa pohjolassa asustaessa ajoittaa myös ulkomaanreissuille. Menen ensi kuussa siskoni kanssa Bremeniin, josta olisi tarkoitus aloittaa hääkenkien katselu. Reissun aikaan häihimme on enää muuten tasan vuosi aikaa, nopeasti tämä aika on kulunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti