torstai 7. kesäkuuta 2018

Vieraiden ottamat hääkuvat - uhka vai mahdollisuus?

Hääfoorumeilla on ollut rönsyilevää keskustelua siitä, onko ok, että vieraat ottavat häissä kuvia. Osan mielestä puhelimen kautta häitä tähyilevä vierasparvi pilaa hienon hetken. Toisia taas harmittaa, jos vieraat postaavat sosiaalisen median kanaviin kuvia hääparista ja juhlista jo ennen, kuin pari on itse saanut postata sinne haluamansa kuvat. Ideana tässä on kai se, että omasta naimisiinmenosta haluttaisiin ilmoittaa somessa omalla tavalla, juuri niillä halutuilla kuvilla. Toiset eivät puolestaan halua nähdä mitään suttuisia puhelinkuvia, kun kerran palkattu kuvaaja ottaa ammattimaiset kuvat joka tapauksessa.

Itselleni ja miehelleni vieraiden häistä ottamat kuvat eivät todellakaan ole ongelma. Päinvastoin, haluan kannustaa vieraitamme kuvaamaan! Rakastan valokuvia ja vaikka meille tulee hääkuvaaja, niin haluan myös niitä rennompia, spontaaneja räpsyjä, joista näemme itse omat juhlamme vieraan näkökulmasta. Eräänä ohjelmanumerona meille onkin tulossa valokuvabingo, jossa pitää tallentaa tiettyjä asioita tai tilanteita, ja nopein tietysti palkitaan. Olen pohtinut omaa häähashtagia, mutta toisaalta läheskään kaikki vieraista eivät ole Instagramissa. Lisäksi Instaan ladatut kuvat jäävät kokemusteni mukaan aika vähäisiksi, etenkään kun meidän häihimme ei tule mitään someaktiiveja vieraita. Insta on lisäksi sellainen palvelu, jossa monella on aika korkea kynnys julkaista mitään omasta kuvafiidistä poikkeavaa. Tällöin kuvien laatu on väkisinkin siloiteltu, ja filtterien läpi vedetty. Törmäsin tänään appiin nimeltä Wedbox, joka tuntuu vastaavan moneen kysymykseen ja kuvien jakamisen ongelmaan.


Wedboxiin luodaan omat häät muutamalla helpolla painalluksella. Sovellus on saatavilla suomeksi, joten vanhemmiltakin käyttäjiltä käyttäminen onnistunee luontevasti. Häiden järjestäjä voi lähettää sovelluksen kautta kutsun omaan, yksityiseen hääkansioon Facebookin, sähköpostin tai tekstiviestin kautta. Kuvat eivät siis ole missään vaiheessa julkisia, vaan sinne voi ihan huoletta ladata ne vähän nolommatkin kuvat - ne jäävät vain häissä olleen porukan nähtäväksi. Sovellus luo myös uniikin salasanan, jota voi jakaa vieraille vaikkapa häissä jonkin kyltin muodossa. Ladattuaan sovelluksen vieraat voivat siis alkaa jakamaan kuvia, jotka sovellus järjestelee automaattisesti kansioihin (ilmeisesti?). Tämä mahdollistaa sen, että vieraat voivat nähdä jo ennen häitä haluamaansa kuva- tai videomateriaalia esimerkiksi polttareista, koristeluista, koekampauksista tai askarteluhetkistä. Hääpari toki päättää, mitä haluaa sovelluksessa jakaa ennen häitä. Mielestäni sovellus vaikuttaa sopivan helpon vuorovaikutukselliselta olematta liikaa sellaista "hehe olen supersosiaalinen tekniikkaguru" -sontaa, mihin monet nykyiset sovellukset mielessäni kaatuvat. Ladattuani meidän juhliimme mahdollisimman vammaisen profiilikuvan meistä ja lisättyäni vielä yhden kuvan kasvamassa olevista hääkukista jätän sovelluksen odottamaan linkin saaneiden vieraiden latauksia. Kynnyksen kuvien lataamiselle ei luulisi olevan liian korkealla näiden omien kuvieni jälkeen :D Uskoisin lisäksi, että häiden nuorelle porukalle sovellus tuo kivaa lisätekemistä hiljaisempiin hetkiin, jolloin nyt saa ihan "luvan kanssa" tuijottaa puhelinta. Pääsenpä itsekin helpommalla, kun heti häiden jälkeisenä aamuna ei ole kymmentä "lähetätkö jotain kivoja kuvia eiliseltä" -viestiä odottamassa lukemistaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti